dinsdag 30 juni 2009

kritiek van Buffon op Linnaeus deel 2

Buffon's succes werd bewerkstelligt door de geldelijke waarde die men gaf aan natuuronderzoek, stenen, skeletten en zeldzame planten. Juist omdat ze moeilijk te verkrijgen waren. Deze werden dan ook populair " omdat de eigenaar door het feit dat de eigenaar zich feiten kon permitteren van de verre landen,en dat hij zodanig controle had over het zeldzame en ongewone". Buffon wilde dan ook dat zijn tuin " een gepriviligeerde omgeving werd waarin koninklijke glorie kon worden tentoon gespreid". Daarbij dan ook nog eens referend aan de attractie dat zulke objecten hadden voor de hoge klassen".

Buffon zette zijn campagne voort met de publicatie van zijn Natuurlijke Historie,vooral om de mensen er van te overtuigen dat natuurlijke historie een wetenschap was die los stond van de geneeskunde. Hij distantieerde zijn soorten bij categorie van alle andere door te claimen dat zijn collectie de enige was die gebaseerd was op fysische waarden en de daaraan gekoppelde kennis.

De rijkelijke kwantiteit van nieuwe soorten maakte het voor de mensen mogelijk om zijn werk te begrijpen zonder dat ze onderlegd moesten zijn in de kennis van de soorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten