Over de dodo en alleen de dodo is er eigenlijk doorheen de jaren weinig literatuur verschenen. Wetenschappelijke publicaties uiteraard wel,maar voor universiteiten en wetenschappelijke onderzoekcentra deze vrijgeven moet je hemel en aarde verzetten, en een goede motivatie hebben. Dus dat is een lange en moeizame rit die je moet uitzitten.
De literatuur die wel voorhanden is in de reguliere boekhandel en bibliotheek geven toch wel een vrij algemeen beeld van de geschiedenis en de kenmerken van de dodo.
Wat ik zou aanbevelen is de volgende literatuur:
J Van Hengst: dodo: een boek dat vrij algemeen de geschiedenis van de dodo weergeeft,en waar je niet echt van veel natuurwetenschappelijke themata op de hoogte moet zijn om hem te kunnen lezen. Het voordeel is wel aan dit boek dat het vrij veel foto's bevat van de dodo,en dat is toch mooi meegenomen. In gedachten houdend dat er over de dodo toch weer niet zoveel afbeeldingen bestaan. Echt een aanrader dit boek.
David Quammen: het lied van de dodo: Een boek dat deels de geschiedenis van de dodo belicht, als het ware in een ruimere context. Quammen handelt in zijn boek vooral over eilanden en de daar te ontdekken fauna en flora, en de moeilijkheden die expedities van dat niveau met zich meebrengen. Hij geeft vooral een goed beeld van hoe moeilijk het soms is om aan natuurwetenschappelijk onderzoek te doen. Dit is niet een van de eenvoudigste boeken om te lezen,maar als je echt doorbijt is het eigenlijk een pareltje.
Hugh Strickland: The dodo an its kindred (1848) wat eigenlijk de allereerste dodo-biografie ooit geschreven is. Dit boek is qausi onvindbaar,al heb ik er wel bepaalde delen van gelezen. Het is het verhaal van de dodo in een geromantiseerde vorm,met minder nadruk op de wetrenschappelijke onderbouwing en meer vanuit een observatie geschreven.
zondag 7 juni 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten