Tamme kastanje: Laat je niet ontmoedigen door die stekelige bolster, want daaronder zit een waardevolle vrucht. Kastanjes worden meestal uit het vuistje gegeten, maar je kan ze ook koken, poffen en in allerlei herfstgerechten gebruiken.
Hazelnoot: Wie hazelnootjes wil verzamelen, moet er vlug bij zijn. Ook eekhoorns, verschillende muizen en de hazelnootboorder ( een bizarre snuitkever) zijn er dol op. Aan hun knaagsporen kan je trouwens zien wie de dader is geweest.
Oesterzwam: De herfst is meestal al een heel eind gevorderd wanneer de oesterzwammen op de bomen verschijnen. Door de schaarste in Vlaanderen is het onverantwoord om in het wild paddestoelen te oogsten. Oesterzwammen worden gelukkig gekweekt voor consumptie, en dat al zeker 400 jaar.
Cantharel: In het Middeleeuwse Frankrijk werd het woord " chanterelle" gebruikt voor vogels met een opvallende zang zoals een kraaiende haan. Die paddenstoel dankt zijn naam aan de gelijkenis met een hanekam. Alle soorten zijn bij ons zeldzaam, maar in de handel vind je in het najaar de overheerlijke trechterchantarel en de geheimzinnige hoorn-des-overvloeds.
Judasoor: Paddestoelen hebben vaak bizarre namen. Volgens de legende hing Judas, na Christus te hebben verraden met een kus, zich op aan een vlierboom. Zijn oor hing tegen een dode tak aan en groeide eraan vast. Dat klinkt misschien niet smakelijk, maar toch worden de taaie zwarte zwammen veelvuldig gebruikt in de Chinese keueken en tegenwoordig ook steeds meer bij ons.
Vlier: Weinig struiken worden zo sterk geprezen om hun culinaire kwaliteiten als de vlier. De bloesems worden in het voorjaar verwerkt tot een verfrissende limonade, kruidige confituur of ingebakken in pannekoeken. Van de bessen maak je een gezonde hoestsiroop of jam. Zorg wel dat je de merels voort bent.
Watermunt: watermunt blijft doorbloeien tot een flink eind in de herfst. De verse, geurige blaadjes leg je in een kop heet water voor een verkwikkende thee.
Veenbes: De inheemse kleine veenbes is een minuscuul dwergstruikje, dat vooral opvalt wanneer de lichtroze bloemetjes of dieprode bessen verschijnen. Jammer genoeg zijn ze veel te zeldzaam om zomaar te plukken. In de handel vind je de ( Amerikaanse) grote veenbessen of cranberry.
Zeekraal: jonge strengels van de zeekraal zijn een zilte delicatesse, die in tientallen gerechten kan verwerkt worden. De oogst gebeurt in het voorjaar of vroege zomer. Ze zijn op hun mooist in de herfst wanneer de zeekraal de schorre rood kleurt.
Sleedoorn: sleedoornpruimpjes kan je na de eerste vorst verwerken tot confituur, opleggen op brandewijn of jenever. Wie de vogels en de natuur te slim af wil zijn, kan ze vroeger plukken en invriezen. Moet het nog sneller, dan ga je best eens naar de Voerstreek voor een " Voerens drupke" met een " sjlieekreke.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten