zaterdag 19 september 2009

blauwvintonijn hapt naar adem

De Britse kwaliteitskrant "The Guardian" kon deze week de hand leggen op een ontluisterend rapport van de Franse zeevartinspectie. Uit het gehele gelekte rapport blijkt dat de huidige reglementering over de vangst van de blauwvintonijn, een delicatesse in Japanse sushibars over de hele wereld, zwaar tekortschiet. De vangst van de blauwvistonijn, hoofdzakelijk te situeren in de Middelandse Zee, wordt beschermd door de ICCAT, het internationale overlegorgaan dat speciaal is ingesteld om de Atlantische voorraad tonijn te beheren. Die organisatie wordt echter al jarenlang onder vuur genomen door wetenschappers en milieugroeperingen die claimen dat de gestipuleerde quota veel te hoog liggen en dat de ICCAT advies van andere experts consequent naast zich neerlegt.

De kritiek wordt nu gestaafd door een rapport van de Franse zeevaartinspectie die in mei dit jaar een verassingscontrole uitvoerde in de oostelijke Middelandse zee. De Franse marine onderzocht 24 vissersboten uit Spanje, Turkije, Griekenland, Italie en Cyprus die met gigantische sleepnetten op blauwvintonijn jagen. Vooral de Turkse vloot krijgt in het rapport een flinke veeg uit de pan. " Registratiedocumenten waren niet ingevuld of bestonden gewoonweg niet, er waren geen officiele controleurs aan boord en sommige boten waren zelfs niet geregistreerd bij de ICCAT", staat in het rapport te lezen. In totaal rapporteerde de Franse zeevaartinspectie 22 inbreuken tegen de ICCAT- regelgeving. " Dit rapport schetst de reele situatie" zei Sergi Tudela, WWF-verantwoordelijke voor de visvangst in de mediterrane wereld." De vangst op de blauwvintonijn mankeert nog steeds elke vorm van controle. Daardoor tiert de illegale visvangst welig. De vastgelegde bepalingen zijn dus niet alleen onvoldoende, ze worden bovendien niet toegepast in de praktijk". Het rapport lekte uitgerekend in de aanloop naar de langverwachte stemming van de Europese Commissie over de blauwvintonijn. Maandag beslist de Commissie immers of ze de blauwvintonijn op de lijst van bedreigde diersoorten zal plaatsen. De afgelopen maanden schaarden zich alvast steeds meer landen achter dat initiatief. De beslissing zou prompt een onmiddelijk verbod op de vangst van de blauwvintonijn genereren." Een verbod op de internationale handel is van essentieel belang om de hoofdreden van de overbevissing in te perken", aldus Sergi Tudela. " Wij willen in de toekomst een verdedigbare visvangst zien, maar omdat te bereiken moet de tonijn nu wat ademruimte gegeven worden".

Door de grote interesse van de sushi-industrie brengt de vangst op blauwvintonijn niet alleen miljoenen op, ze wordt bovendien gekenmerkt door grootscheepse fraude en ontduiking van vangstbeperkingen. Sinds de jaren 90 staat het water de blauwvintonijn daardoor steeds feller aan de lippen. Recente cijfers schatten het huidige bestand in de Middellandse Zee- waar ze broeden vooraleer de Atlantische Oceaan in te duiken op één vijfde van dat in 1970. " Het risico voor de blauwvintonijn is groter dan ooit. Dat is onvermijdelijk gezien de omvang van de industriele visvangst. De enige optie om het visbestand te vrijwaren is om de vangst tijdelijk stil te leggen. Op die manier krijgt de blauwvintonijn opnieuw wat ademruimte", besluit Tudela.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten