woensdag 12 augustus 2009

ontdekkingen

Meer dan 350 nieuwe planten en diersoorten ontdekt in de Himalaya.

Een rapport van het WWF beschrijft de ontdekking van 242 planten, 16 amfibieen, 16 reptielen, 14 vissen en 2 vogelsoorten en 2 zoogdieren in het uitgestrekte gebied aan de oostelijke kant van het Himalayagebergte.

De spectaculairste vondst is volgens WWF dat van een nieuwe apensoort, de Arunachalmakaak.

Ook een honderd miljoen jaar oud gekkofossiel, dat in een ambermijn werd ontdekt, zorgde voor ophef. Voor onze kennis over reptielen is het fossiel de belangrijkste ontdekking van de laatste tien jaar. De gekko had dezelfde poten als de gekko's van vandaag, wat erop wijst dat hun evolutie honderd miljoen jaar geleden al heeft plaatsgevonden.

Een derde opvallende vondst was een kleine muntjak, de kleinste en oudste hertensoort ter wereld. Tot nog toe zijn er elf dieren geteld, waarvan de grootste 80 centimeter groot was.

Vogelliefhebbers waren vooral in de wolken met de Bugun liocichla , een kleurrijke Aziatische zangvogel. Omdat er slechts enkele exemplaren van gevonden zijn, kreeg onderzoeker Ramana Athreya het niet over zijn hart om er eentje te doden. Voor een nieuwe dierensoort erkend wordt vraagt de International Code of Zoological Nomenclature een exemplaar als bewijs, maar in dit geval volstonden een aantal veren en foto's.

Minder spectaculair, maar erg belangrijk voor de ecosystemen zelf, zijn de talrijke nieuwe insecten, waaronder een aantal kevers en een nieuw soort garnaal.

De Oostelijke Himalaya is een van de rijkste natuurgebieden ter wereld omdat het erg toegangkelijk is. Daardoor kregen gemuteerde dier- en plantensoorten de kans om zich te ontwikkelen en tot nieuwe soorten uit te groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten