zaterdag 25 juli 2009

natuurhistorie in de 16 de eeuw deel 5

Zelfs in een tijd dat uit boeken iets leren bijna uitgestorven was, bleef de kennis over planten toch overeind. De landbouw en bloemencultuur werden zelfs beschermd. In de eeuw van Charlemagne, dat door sommige geschiedkundigen als een dieptepunt word aanzien wat betreft leren en literatuur, bereiken ons nog altijd berichten vanuit de regering. Een van deze geschriften ( capitulare de villis imperialibus) bevat de fruitbomen, groenten, medicinale kruiden en bloemen die worden besteld om te telen in de keizerlijke tuin. Earle heeft een lijst aangelegd van Engelse namen vertaald uit het Latijn, niet door het Frans, of eerder welke andere moderne Romeinse taal maar meteen in Angelsaksische vormen.

Het is evident dat deze namen werden geintroduceerd door tuiniers die het Latijns begrepen.Het is bijna evident dat deze tuiniers monikken waren. In de horticultuur zijn aanwijzingen te vinden dat zij wel degelijk kunde hadden omtrent deze materie. Medicijnen werd gedurende vele eeuwen alleen maar bedreven door religieuzen en Joden. Relikwieen en heilig water waren meer in trek dan drugs. Wanneer de dokters op het toneel kwamen, waren zij meteen ook astrologen. Gedurende een groot deel van de Middeleeuwen waren alle mannen van de wetenschap meteen ook astrologen en waren ze populair om dat ze astrologie en magie praktiseerden.

In de 13 de eeuw werden er noties genomen van het kompas,buskruit, leesbrillen, de Arabische nummers en de tientallige schaal. In de 14 de eeuw werd de handel met het Oosten zo ver uitgebreid als de Saraceense macht het toeliet; Centraal Azie en zelfs het Verre Oosten werden bezocht door Europeanen. Universiteiten werden vermenigvuldigd, er werd plaats gemaakt voor een open regering, reformatie en nationaal sentiment wonnen aan sterkte. De heropleving van educatie en de heropleving van schilderkunst en beeldhouwkunst begon in Italie aan een nooit geziene snelheid. De 15 de eeuw word gemarkeerd door de uitvinding van houtgraveringen en drukkunst, en door de grote geografische ontdekkingen van de Portugezen in het Oosten en van de Spanjaarden in het Westen.

Hoe hard het intellectuele leven ook bloeide gedurende al die jaren, er werd weinig aandacht besteed aan wetenschap.Er zijn wel enkele namen zoals die van Roger Bacon en Regiomontanus die laten blijken dat de aanleg voor wetenschappelijk onderzoek reeds bestond, maar de keerzijde was dan echter weer dat het onderzoek werd geboycot door de kerk. De kerk had reeds de scholastische filosofie en de magie. in de opmerkelijke carriere van Bacon noteren we de stimulus die hij ontving van de Arabische wetenschap. Zijn verontwaardigend protest tegen de onverschilligheid en voorbedachtheid van de scholastici, zijn verbod om les te geven aan de Oxford universiteit die unaniem was goegekeurd door het merendeel van de Fransiscanen, en zijn opsluiting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten