donderdag 10 december 2009

Iers reuzenhert

Het 40 kilo zware gewei van mannetjes had veel mineraalrijk voedsel nodig.

Grootte: Met een lengte van meer dan twee meter en een gewicht tot 800 kilo was het Ierse reuzenhert net zo groot als de grootste elanden van onze tijd.

Kenmerken: Het opvallendst aan het hert was het gewei, dat van punt tot punt wel 3,5 meter groot kon zijn en waarvan het botmateriaal zeker 40 kilo kon wegen.

Oorzaak uitsterven: Het Ierse reuzenhert bleef als soort zo'n 400.000 jaar in leven, waarschijnlijk omdat hij was aangepast aan een speciale vegetatie; die leverde de grote hoeveelheden mineralen op die de mannetjes nodig hadden voor de jaarlijkse opbouw van een nieuw gewei. Zodra de vegetatie na de ijstijden veranderde, ging het bergafwaarts met het reuzenhert.

Relatie tot mensen: Het reuzenhert was waarschijnlijk een makkelijke gewilde jachtbuit voor mensen.


Holenbeer: de enorme beren leefden in holen en werden door de oermensen aanbeden.

Grootte: De holenbeer was krachtig gebouwd en had een zeer grote kop. Hij was rond de drie meter lang en woog zo'n 500 kilo- en misschien nog wel meer.

Kenmerken: In tegenstelling tot beren van nu brachten de dieren mogelijk veel tijd van hun leven in holen door.

Oorzaak uitsterven: een periode met veel verandering van klimaat heeft 27.500 jaar geleden waarschijnlijk geleid tot het uitstreven van de beer. Er waren nog geen mensen genoeg om dit op hun geweten te hebben.

Relatie tot mensen: Het was lastig voor de beer om te overleven omdat de mens op hem jaagde en met hem om voedsel streed. Er zijn echter ook tekenen die erop duiden dat mensen de grote dieren vereerden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten